Pjäsen

Svartsjuk, galen – eller både och? August Strindbergs roman En dåres försvarstal har fascinerat miljontals läsare sedan den kom ut 1893. Den är en av de stora kärleksromanerna i svensk litteratur, där författaren hänsynslöst rannsakar sin hustru, äktenskapet och inte minst sig själv. 

Porträtt av Eskil Lundgren som författaren August Strindberg
Eskil Lundgren som författaren.
Foto: Ola Kjelbye

Strindberg skrev den mitt i en stor kris med hustrun Siri von Essen. Och den självbiografiska – och starkt subjektiva – historien har flera gånger tolkats och filmatiserats.

I den här uppsättningen möter vi författaren i den vindskupa han bodde i som ung, när de två träffades. Manuset – av Eskil Lundgren – är helt baserat på romanens text. Och regin – av Björn Melander – dyker in mot berättelsen kärna och skalar av tid och rum för att lyfta fram de djupt mänskliga drivkrafter som ligger bakom historien. 

Skaffa biljetter

Pjäsen fick ett mycket gott mottagande när den hade premiär hösten 2021. Sedan dess har vi fortsatt jobba med den, med insikten att en föreställning aldrig kan bli färdig. Den måste hela tiden utvecklas och uppstå på nytt. En ”färdig” teaterpjäs är död. Vårt mål är det motsatta – att skapa verkligt liv på scenen.

Vår teater ligger inhyst en halvtrappa upp i en psykologmottagning i centrala Göteborg. Vi börjar i salongen med mingel och musik med göteborgsmusikern Beata Angelbjörk. Med sin violin och ett par klassiska stycken sätter hon tonen för kvällen. 

Våren 2022 ger vi sex nya föreställningar. 23, 24 och 27 april och 11, 14 och 17 maj. Så gammal och ny publik – välkomna till vindskupan!